Formas atmiņas sakausējumi (FAS) ir vieni no vislabāk pazīstamākajiem viedajiem materiāliem un tiem ir rasts plašs pielietojums. Formas atmiņas efekts pirmo reizi novērots 1932. gadā, pētot zelta – kadmija (Au Cd) sakausējumu. Vēlāk tas atklāts titāna – niķeļa (Ti Ni), vara – cinka – alumīnija (Cu Zn Al), dzelzs - mangāna - silīcija (Fe Mn Si) sakausējumiem.
FAS pielietojuma spektrs to unikālo īpašību dēļ ir plašs, sākot no sadzīves ierīcēm un briļļu rāmīšiem līdz kosmiskajām tehnoloģijām. Ikdienā lietojam elektrisko tējkannu, kura pati spēj atslēgt taja esošo elektrisko slēdzi, kad ūdens tajā ir uzvārījies. To nodrošina FAS atsperīte, kura savu funkciju veic tūkstošiem reižu. Ar FAS atsperēm var aprīkot siltumnīcu logus. Sasniedzot noteiktu temperatūru, FAS atsperīte izpletīsies un loga rūts karstā laikā atvērsies, bet vēsā – aizvērsies. Jau daudzus gadus formas atmiņas sakausējumi tiek lietoti kā mākslīgie muskuļi, jo tie spēj imitēt cilvēka muskuļu saraušanos un izplešanos. Šādu materiālu stieples ievieto robotu pirkstos. Laižot strāvu, stieple sasilst un materiāls izplešas un iztaisnojas. Atdziestot tas atkal saliecas.
Formas atmiņas efektu var novērot Internet tīkla demonstrējumos. Eksperimentā izmanto formas atmiņas sakausējuma stieplīti. Izmaina tās formu un ievieto traukā ar verdošu ūdeni

9.att.
http://www.smaterial.com/SMA/phenomena/logoverformt.gif
10.att.
http://www.smaterial.com/SMA/phenomena/drahtverformt.gif