2.3. Dzīvnieku audi.

Sedz ķermeni no ārpuses, izklāj dobumus, veido dziedzerus, kas izdala sekrētus. Šūnas atrodas tuvu cita citai, maz šūnstarpu vielas.
Segepitēlijs – aizsargā no ārvides kaitīgās iedarbības un nodrošina vielu selektīvu caurlaidību. Segepitēlijs ir vienkārtains (gļotāda, kapilāru un alveolu sieniņas), daudzkārtains (āda), ar skropstiņām (elpceļu un olvadu skropstiņepitēlijs).
Dziedzerepitēlijs – veido iekšējās un ārējās sekrēcijas dziedzerus, kas izdala sekrētus, piemēram, elpceļos – gļotas, bet iekšējās sekrēcijās dziedzeri – hormonus.
Spēj sarauties un nodrošina kustības.
Šķērssvītrotie muskuļaudi – veido skeleta muskuļus, nodrošina ķermeņa pārvietošanos. Sastāv no garām šķērssvītrotām daudzkodolu šķiedrām, kuras spēj sarauties. Saraušanos nodrošina divas olbaltumvielas – aktīns un miozīns.
Gludie – nodrošina gribai nepakļauto iekšējo orgānu saraušanos. Lēni kontrahējas un lēni piekūst. Sastāv no vārpstveidīgām šūnām ar vienu kodolu centrā.
Sirds muskuļaudi – saraujoties nodrošina sirdsdarbību. Sastāv no savstarpēji savienotām, šķērssvītrotām šķiedrām.
Saista audus un orgānus, aizsargā tos un nodrošina vielmaiņu.
Šķidrie saistaudi – asinis un limfa – veic vielu transportfunkciju, aizsargfunkciju un daudzas citas funkcijas. Tajos ir ļoti daudz šķidras šūnstarpu vielas.
Irdenie saistaudi – aizpilda lielāko daļu no organisma, satur daudz recekļveida šūnstarpu vielu.
Cietie saistaudi ir kaulaudi, kas balsta un aizsargā iekšējos orgānus un kopā ar muskuļiem nodrošina ķermeņa pārvietošanos,
škrimšlaudi, kas pasargā kaulu galus no bojāšanās un blīvie saistaudi, kas piestiprina muskuļus pie kauliem un saista tos savā starpā.
Uztver pārmaiņas ārvidē, saskaņo orgānu un visa organisma darbību.
Veic vielu transportfunkciju, aizsargfunkciju un daudzas citas funkcijas. Tajā ir ļoti daudz šķidras šūnstarpu vielas.
Veic vielu transportfunkciju, aizsargfunkciju un daudzas citas funkcijas. Tajā ir ļoti daudz šķidras šūnstarpu vielas.
Balsta un aizsargā iekšējos orgānus un kopā ar muskuļiem nodrošina ķermeņa pārvietošanos. To šūnstarpviela satur kalcija u. c. sāļus un ir cieta.
Pasargā kaulu galus no bojāšanās.
Piestiprina muskuļus pie kauliem un saista tos savā starpā.
Audi ap asinsvadiem, nervu šķiedru kūlīšiem u. c., uzkrāj rezerves taukus, pasargā orgānus no triecieniem un nodrošina termoizolāciju. Šie audi piedalās homeostāzes nodrošināšanā, veic mehānisko funkciju u. c.