1.11. Impulss

Kustībā esošam ķermenim piemīt impulss, kas ir vienāds ar tā masas un ātruma reizinājumu. Ja palielina ātrumu, tad ķermeņa impulss palielinās. Ja ar vienādu ātrumu kustas divi dažādi ķermeņi, tad lielāks impulss ir ķermenim ar lielāko masu. Elastīgās sadursmēs ķermenis var atdot impulsu citam ķermenim vai saņemt no tā impulsu.

Impulsa noteikšanai svarīgi abi lielumi (masa un ātrums). Vieglai lodei, kas izšauta ar lielo ātrumu impulss būs liels, bet smagai tehnikai, kuras masa ir daudz lielāka, lēni braucot impulss būs mazs.

Aplūkosim novusa spēli. Kustībā esošam spēles kauliņam piemīt impulss. Lielajai ripai, kas kustas tikpat ātri, impulss ir lielāks, jo tās masa ir lielāka. Ja viens kauliņš uztriecas otram kauliņam, tad pirmais kauliņš sāk kustēties lēnāk vai pat apstājas, jo ir atdevis impulsu otrajam kauliņam, kas sāk kustēties.



Attēlā redzamais iespējams, pateicoties lodīšu impulsam.

http://wikimedia.org/Newtons_cradle_animation_book.gif

Impulsa aprēķināšana

Fizikālais lielums Apzīmējums Mērvienība Aprēķināšanas formula
Impulss 
Ķermeņa masa 
Ķermeņa ātrums 
p
m
V
m · kg/s
kg
m/s
= mV

Ja divi vai vairāki ķermeņi iedarbojas ar spēkiem cits uz citu, tad pilnais ķermeņu impulss paliek nemainīgs (ja nedarbojas kādi ārēji spēki). Tas ir viens no svarīgajiem nezūdamības likumiem, kas darbojas dabā.

Ķermeņa kustība, ko izraisa reaktīvais spēks, kas rodas, no ķermeņa pa sprauslu izplūstot gāzes, tvaika u c. strūklai; ķermenis kustas pretēji strūklas kustības virzienam.

Zēns ātri slidoja un pagrūda otru zēnu, kas slidoja lēni. Pirmais zēns sāka kustēties lēnāk (atdeva daļu impulsa), otrais zēns – ātrāk (saņēma daļu impulsa), bet viņu kopējais impulss saglabājās tikpat liels, kāds tas bija pirms sadursmes.

Impulsa nezūdamības likums raksturīgi izpaužas reaktīvajā kustībā. No raķetes sprauslas ar lielu ātrumu tiek izsviestas karstas gāzes, kam piemīt noteikts impulss. Tā kā kopējais (raķetes + gāzes) impulss saglabājas nemainīgs, raķetes korpuss saņem tikpat lielu, bet pretējā virzienā vērstu impulsu un arī kustas pretējā virzienā.