3.4. Statiskais un dinamiskais spiediens gāzēs

Par normālu atmosfēras spiedienu jūras līmenī pieņemts uzskatīt spiedienu po = 101,3 ∙ 103 Pa jeb po = 760,0 mmHg. Tik lielu spiedienu sauc par vienu atmosfēru (atm).
Ķermeni aptverošās vides, piemēram, gaisa, spiedienu sauc par statisko spiedienu.
Spiediens, kas raksturo kustībā esošu vidi, piemēram, plūstošu gaisu.
Plūsmas līnijas tek viena otrai līdzās, veidojot paralēlus slāņus.
Plūsmas līnijas veido virpuļus.

Visas gāzveida vielas rada spiedienu uz apkārtējiem ķermeņiem. Viss, kas atrodas uz Zemes, pakļauts atmosfēras spiedienam, kas visos virzienos izplatās vienādi un kuru mēs nejūtam tādēļ, ka organismu šūnās esošais spiediens ir tikpat liels, kā atmosfēras spiediens.


http://www.vertikalex.lv/karstas_iszinas.htm
Pieaugot augstumam, atmosfēra pakāpeniski kļūst retinātāka – samazinās tās blīvums un spiediens. Tāpēc alpīnistiem jāpielāgojas atmosfēras spiediena izmaiņām augstu kalnos. Ja augstums ir ļoti liels gaiss ir tik rets, kā jāizmanto skābekļa maskas.

Jebkuru ķermeni aptverošas gāzes spiedienu sauc par statisko spiedienu. Taču gāze var atrasties arī kustībā. Gāzes tecēšana (atrašanās kustībā) izraisa spiediena maiņu tajā. Lai uzsvērtu to, ka spiedienu mēra kustībā esošā vidē, runā par citu spiediena veidu – dinamisko spiedienu. Kā iepriekš minēts, spēja atrasties kustībā, spēja plūst, ir viena no gāzu īpašībām. Šīs plūsmas raksturošanai izmanto iedomātas līnijas – plūsmas līnijas. Tās norāda daļiņu kustības virzienu, pa kurām var izsekot gāzes daļiņu kustībai. Ar šo līniju sablīvēšanos vai izretināšanos tiek parādīta arī gāzes plūsmas ātruma palielināšanās vai samazināšanās. Tās var būt izvietotas gan paralēli, gan virpuļveidā, attiecīgi veidojot lamināru vai turbulentu plūsmu.