3.6. Gāzu transportēšana, uzglabāšana, izmantošana

Gāze Izmantošanas joma
Skābeklis  O2 Medicīna, ķīmiskā rūpniecība, metalurģija, kosmiskie kuģi, zemūdenes, lidmašīnas. Neaizvietojams dzīvo organismu elpošanā.
Slāpeklis  N2 Ķīmiskā rūpniecība sintezējot amonjaku, kas ir izejviela slāpekļskābes un minerālmēslu ražošanā. Inertas vides nodrošināšanai metalurģiskajos procesos, augļu un dārzeņu noliktavās.
Ogļskābā gāze CO2 Cukura, sodas, mazgāšanas līdzekļu, atspirdzinošo dzērienu, „sausā ledus”, ārstniecības līdzekļu ražošanā.
Cēlgāzes  He, Ne, Ar, Kr, Xe, Rn Inertas vides radīšanai metālu metināšanā un griešanā, gaismas reklāmās (Ne, Ar), medicīnā audzēju diagnosticēšanai (Kr, Xe), ārstnieciskajās vannās (Rn), pārtikas produktu konservēšanai (Xe), kopā ar skābekli zemūdens darbos (Xe).
Etēns  C2H4 Ķīmiskajā rūpniecībā, plastmasu ražošanā, paātrinātā augļu nogatavināšanā.
Ūdeņradis  H2 Ķīmiskajā rūpniecībā, metalurģijā. Tiek izstrādātas iespējas ūdeņraža kā efektīvas un ekoloģiski tīras degvielas izmantošanai dzinējos un apkures iekārtās.
Tvana gāze CO Metalurģijā kā reducētāju, organisko vielu rūpnieciskai ieguvei.

 

Gāzes pārvadājot, lietojot un iznīcinot jāievēro speciāli drošības noteikumi, kas izstrādāti, pamatojoties uz attiecīgās gāzes ietekmi uz cilvēka veselību, drošību un apkārtējo vidi.

Ar citiem noteikumiem var iepazīties Internetā rūpniecisko un medicīnisko gāzu kompānijas AGA SIA mājaslapā www.aga.lv.