4.7. Tehnisko ierīču veselībai nekaitīga lietošana

Dažādas elektroierīces sadzīvē, ražošanā un transportā cilvēki izmanto salīdzinoši neilgu laiku, tādēļ to radītais elektromagnētiskais piesārņojums un tā iedarbība uz veselību tiek pētīta.

Analizējot novērojumus par ilglaicīgu elektromagnētiskā lauka iedarbību uz cilvēkiem, secināts, ka tā var izraisīt dažāda veida veselības traucējumus.


Viena no izplatītākajām elektromagnētisko lauku izstarojošām ierīcēm ir datora displejs. Elekromagnētisko piesārņojumu rada arī radioaparāti, kurus pieslēdz tīkla spriegumam. Lai gan tas nav stiprs, tomēr radioaparātu nevajadzētu turēt tuvu pie galvas. Radioaparātu un atskaņotāju austiņas to tuvumā pie maksimālā skaļuma rada 0,1 - 0,2 mikroteslas stipru magnētisko lauku.

Mikrotesla - zemfrekventā elektromagnētikskā piesārņojuma mērvienība.

Mūsdienu elektroniskais aprīkojums cilvēkam rada reālu iespēju atrasties 0,2 - 0,3 mikroteslustiprā magnētiskā laukā. Taču, atrodoties pietiekami lielos attālumos no televizora, datora, luminiscentās spuldzes, mēs varam daļēji pasargāt sevi no tā ietekmes.

www.tvnet.lv/zinas/images/upload/radio_l_19.jpg http://www.capital.lv/pics/capital_datori/prime.jpg

Biežāk izmantotās tehniskās ierīces, kas izstaro elektromagnētisko starojumu – radio un dators. Datora izraisīto starojumu iespējams mazināt, lietojot iezemētu aizsargekrānu.