3.5. Balsts un kustības

Vielu maiņas nodrošināšanai nepieciešams iegūt barības vielas no ārvides. Augiem un dzīvniekiem to palīdz nodrošināt balsta un kustību sistēma. Augu izturību un stingrību nodrošina šūnu iekšējais spiediens – turgors, pamataudi un vadaudi, mehāniskie audi. (sk. vārdnīcā osmoze)


Augu audi.

Turgors piešķir stingrumu aļģēm, lakstaugu stumbriem, lapām, ziediem. Balstaudu un vadaudu šūnām ir uzbiezināti, bieži vien pārkoksnēti celulozes šūnapvalki. Augiem raksturīgās kustības ir saistītas vai nu ar augšanu, vai arī ar turgora izmaiņām šūnā. Augu kustības ir organisma reakcija uz ārējās vides kairinājumu. Dzīvniekiem balsta un kustību orgānu sistēmu veido skelets un muskuļi. Skelets ir sistēmas pasīvā, bet muskuļi – aktīvā daļa.


 Zīdītāju muskuļaudi.

Skelets nodrošina ķermeņa formu, kas ir atkarīga no dzīvnieka dzīvesveida un uzbūves īpatnībām, aizsargā iekšējos orgānus un ļauj veikt kustības. Veltņtārpiem un posmtārpiem ķermeņa dobumā ir šķidrums, kas rada spiedienu uz to aptverošajiem muskuļiem un ādu. Muskuļi saraujoties spiež uz šķidrumu, rezultātā dzīvnieks maina formu un kustas. Ārējais skelets raksturīgs posmkājiem, gliemežiem un gliemenēm, bet iekšējais skelets - mugurkaulniekiem, sūkļiem un adatādaiņiem.


Prusaka ārējais skelets.





Mugurkaulnieku skeleti.