Atbildi uz jautājumiem, izvēloties pareizo atbildi! Katram jautājumam ir tikai viena pareiza atbilde!

Sākt pildīt testu

.

1. Zīmējumā redzams pusvadītāju ierīces shematisks apzīmējums. Šīs ierīces pretestība samazinās, ja paaugstina spriegumu. Kas tā ir par ierīci?

 

 

 

 

Pamatojums: Pusvadītāju ierīču darbības princips pamatojas uz to pretestības maiņu atkarībā no kāda cita fizikālā parametra maiņas.
Pusvadītāju ierīci, kuras pretestība samazinās, ja palielina tai pielikto spriegumu, sauc par varistoru.


Tālāk

2. Attēlā redzama pusvadītāju ierīce fotorezistors, kas darbojas, ja to apgaismo ar infrasarkano starojumu, redzamo gaismu vai ultravioleto starojumu. Kā mainās fotorezistora pretestība, ja to apgaismo?

 

 

 

 

Pamatojums: Fotorezistora elektriskā pretestība samazinās, ja to apgaismo ar infrasarkano starojumu, redzamo gaismu vai arī ultravioleto starojumu. Kamēr fotorezistors atrodas tumsā, tajā ir maz lādiņnesēju - elektronu vai caurumu. Kad fotorezistoru apgaismo, gaismas enerģija atbrīvo kristālrežģa kovalentajās saitēs saistītos valences elektronus. Tie kļūst par brīvajiem lādiņnesējiem. Rezultātā elektriskajā ķēdē momentāni pieaug strāvas stiprums.


Tālāk

ieeja izeja
1 0
0 1

3. Elektroniskajās shēmās izmanto dažādus loģiskos elementus. Attēlā redzams loģiskā elementa shematisks apzīmējums un tā patiesumvērtību tabula. Kā sauc šo elementu?

 

 

 

 

Pamatojums: Loģiskais elements NĒ, kas izejā dod „1”, ja ieejā ir „0”, un otrādi. Elements NĒ (kas satur tranzistoru) invertē ieejas impulsu, tādēļ to bieži sauc par invertoru.


Tālāk

4. Laboratorijas darbos jau izmantoti vairāki sensori

Kuru no šiem sensoriem izmantoji elektriskās pretestības noteikšanai un Oma likuma pārbaudei?


 

 

 

 

Pamatojums:
Elektriskās pretestības noteikšanai un Oma likuma pārbaudei izmanto strāvas stipruma sensoru. Oma likums saista strāvas stiprumu, spriegumu un pretestību.


Tālāk

5. Pastāv vairākas skaitīšanas sistēmas. Kuru skaitīšanas sistēmu galvenokārt izmanto datoros?

 

 

 

 

Pamatojums: Datoros un citās elektroniskajās ierīcēs parasti izmanto bināro skaitīšanas sistēmu, jo tā satur divus ciparus 1 un 0. Šī sistēma ir ērta informācijas pārraidei; ja ir signāls, tad „1”, ja nav signāla, tad „0”.


Tālāk
Diskete (floppy) Skaņu plates Cietais disks Grāmatas

6. Kuru no attēlotajiem priekšmetiem kā pirmo izmantoja informācijas pārnesei?

 

 

 

 

Pamatojums: Grāmatas.


Tālāk

7. Pēdējā laikā bieži runā par nanotehnoloģiju iespējām. Cik lieli ir to objektu izmēri, kurus izmanto nanotehnoloģijās?

 

 

 

 

Pamatojums: Nanotehnoloģijās izmanto objektus, kuru izmērs ir mazāks nekā nanometrs jeb 1∙10-9 m.


Tālāk

http://www.stradini.lv/lat/arstnieciba.php?id=menu_diagnostika&aid=07

8. Mūsdienu medicīnā diagnostikai un terapijai izmanto daudzas modernas metodes. Kā sauc diagnostikas metodi, kuras laikā visu organismu magnetizē un pēc tam skenē ar radiofrekvences viļņiem?

 

 

 

 

Pamatojums: Magnētiskā rezonanse – diagnostikas metode, kuras laikā viss cilvēka organisms tiek magnetizēts, ievietojot to speciālā iekārtā, un pēc tam skenēts ar radiofrekvences viļņiem.


Tālāk

9. Optiskās šķiedras ir mata resnuma dzīslas, kas izgatavotas no diviem ļoti tīra stikla vai plastmasas slāņiem. Kādā veidā tajās pārraida digitālo informāciju?

 

 

 

 

Pamatojums: Optiskās šķiedras ir mata resnuma dzīslas, kas izgatavotas no diviem ļoti tīra stikla vai plastmasas slāņiem. Ārējais slānis ierobežo gaismas signālu izplatīšanos attiecībā pret iekšējo serdeni, līdz ar to nodrošināts process, ko sauc par pilnīgo iekšējo atstarošanu. Optiskās šķiedras kabeļos digitālā informācija tiek pārraidīta gaismas impulsu veidā.


Tālāk

10. Kādas pusvadītāju ierīces izgudrošana 1947. gadā izraisīja apvērsumu IKT tehnoloģijās?

 

 

 

 

Pamatojums: 1947. gadā A.Bella laboratorijā izgudrotā tranzistora izmantošana datoros būtiski mainīja to veidolu. Tranzistorus izgatavo no pusvadītājiem – ķīmiskajiem elementiem germānija un silīcija.


Rezultāts
Pareizi atbildēts uz  jautājumiem no 10.