5.2. Pusvadītāju ierīces

Integrālshēma ir elektroniskā ierīce, kuru veido vairāki tūkstoši pusvadītāju ierīču: tranzistori, diodes, termistori, fotorezistori, gaismas diodes, varistori u. c. Tās darbības princips pamatojas uz elektriskās pretestības izmaiņām, mainoties kādam no parametriem, piemēram, temperatūrai, apgaismojumam, spriegumam. Vienkāršākā pusvadītāju ierīce ir diode.

Tā satur vienu p-n pāreju un divus izvadus, ar kuriem diodi ieslēdz ķēdē. Pusvadītāju diode laiž strāvu vienā virzienā, un to galvenokārt izmanto maiņstrāvas taisngriešanai.


 
 
 
Šādu pusvadītāju diodes slēgumu sauc par caurlaides režīmu. Šajā gadījumā diodē plūst strāva. n - p pāreja (pusvadītāju diode)strāva plūst, ja spriegums pielikts tā
Šādu pusvadītāju diodes slēgumu sauc par sprostrežīmu. Šajā gadījumā p-n pārejas vadītspēja ir ļoti maza un caur to plūst ļoti vāja strāva p - n pāreja (pusvadītāju diode)strāva neplūst, ja spriegums pielikts tā

Pusvadītāju ierīce tranzistors sastāv no divām p-n pārejām. To parasti izmanto strāvas stipruma, sprieguma un jaudas pastiprināšanai. Kombinējot p-n pārejas, iegūst p-n-p vai n-p-n tranzistorus . Izšķir tranzistorus ar pusvadītāju pāreju jeb bipolāros tranzistorus (p-n-p un n-p-n tranzistorus). Tranzistoriem parasti ir 3 izvadi.


n-p-n tipa tranzistors.