5.3. Elektroniskās ierīces

 

Elektroniskās ierīces var veikt daudz un dažādus uzdevumus. Piemēram, darbinot veļas mazgājamo mašīnu, var izvēlēties atbilstīgu temperatūru un mazgāšanas laiku, kontrolēt ieplūstošā un izplūstošā ūdens daudzumu, ja vajadzīgs, tad sasildīt ūdeni, kā arī kontrolēt skalošanas un ūdens izspiešanas procesu.

 

Jebkura elektroniskā ierīce sastāv no trim blokiem.

 
Elektroniskās ierīces blokshēma.

Elektroniskās sistēmas reaģē uz ieejas signāliem. Signāls ir tas, kas mainās laika gaitā un nodod informāciju. Ieejas bloks pārveido ieejas signālu (informāciju) elektroniskajā signālā. Elektroniskais signāls parasti ir sprieguma maiņa laika gaitā. Signāls tiek padots apstrādes blokam, kur to „apstrādā”. Signāls, kas iziet no apstrādes bloka un nokļūst izejas blokā, joprojām ir elektroniskā formā. Izejas blokā šis signāls tiek pārveidots par vajadzīgās formas signālu, piemēram, gaismas vai skaņas signālu, vai arī vienkārši tas izslēdz ierīci u. tml.

Elektroniskajās ierīcēs tiek izmantota binārā skaitīšanas sistēma, kurā lieto tikai divus simbolus; parasti tie ir cipari 0 un 1. Tā kā ar elektriskajiem signāliem visvienkāršāk ir darboties binārajā sistēmā (ir signāls - 1, nav signāla - 0), šī sistēma tiek izmantota praktiski visos mūsdienu datoros.