5.3. Celulozes ieguve un papīra ražošana

Celuloze un papīrs tiek ražoti no celulozes šķiedras saturošiem izejmateriāliem: no koksnes, makulatūras un augu atlikumiem (cukurniedru šķiedrainais atlikums, graudaugu salmi, bambuss, niedres, esparto zāle, lini un sizals).

Galvenie celulozes un papīra ražošanas posmi ir:



Celulozes rūpnīcas un papīrfabrikas var būt atsevišķi uzņēmumi vai arī integrētas ražotnes.

Celulozes masu no izejmateriāliem iegūst, izmantojot ķīmiskas un mehāniskas metodes. Kokmasu var izmantot nebalinātā veidā galvenokārt avīžu papīra izgatavošanai. Taču celuloze ir jābalina, lai izgatavotu vairumu iespiedpapīra, kopēšanas un iepakojuma papīra veidu. Balināšanas mērķis ir atdalīt to nelielo lignīna daļu, kas vēl palikusi pēc vārīšanas. Priekšroka dodama procesiem, kuros hloru neizmanto nemaz, tāpēc ka parasti nav izdevīgi atgūt hloru saturošās organiskās vielas no notekūdeņiem. Gatava celuloze var tikt žāvēta tālākai transportēšanai vai arī izmantota uz vietas papīra ražošanai.

Papīru un kartonu ražo no celulozes, uz kustīga sieta izgulsnējot šķidrās suspensijas sastāvā esošās šķiedras un pildvielas. Siets atdala ūdeni no celulozes masas. Mitrajā papīrā palikušo ūdeni atdala presējot un pēc tam žāvējot, tam izmantojot uzsildītus cilindrus ar tukšu vidu. Lai piešķirtu papīram noteiktas īpašības, tam pievieno ķīmiskas piedevas, piemēram, lai piešķirtu krāsu.

Par papīra ražošanu no makulatūras vari skatīties filmu „Papīra ceļš” www.zalajosta.lv