6.3. Cilvēka darbības ietekme uz vielu apriti dabā

Biosfērā pastāv līdzsvars starp sistēmas iekšējiem un ārējiem procesiem. Piemēram, ogļskābās gāzes saturam biosfērā būtu jābūt nemainīgam. Cilvēka darbības rezultāta šis līdzsvars tiek izjaukts.


Tā sekas ir "siltumnīcas efekts” - vispārēja Zemes sasilšana oglekļa dioksīda pastiprinātas uzkrāšanās dēļ, kurš absorbē infrasarkano starojumu un kavē tā normālu atstarošanos kosmosā. Galvenās siltumnīcas efektu izraisošās gāzes (SEG) ir:
oglekļa dioksīds (CO2), metāns (CH4), slāpekļa monoksīds (N2O), sēra heksafluorīds (SF6), fluorogļūdeņraži (HFC) un perfluoroglekļi (PFC).

Piemēram, uzņēmumi „Latvenergo” un „Cemex” ir divi lielākie SEG gāzu ražotāji. Gadā tie saražo attiecīgi 1,6 miljonus tonnu un 1,9 miljonus tonnu SEG gāzu.

1997.g. tika parakstīts Kioto protokols par globālo siltumnīcas efektu izraisošo gāzu (SEG) izmešu līmeņa samazināšanu. SEG izmešu līmeņa samazināšanu var ietekmēt ne tikai politiķi, bet arī katra atsevišķa indivīda darbība.

Izmantojot tabulas datus var aprēķināt CO2 izmešu masu gadā.



PERSONĪGAIS CO2 SKAITĻOTĀJS

Transports km skaits gadā x kg CO2/km CO2 gadā (kg)
Ar mazu automašīnu   0.14  
Ar vidēju automašīnu   0.232  
Ar autobusu   0.063  
Ar vilcienu   0.10  
Īsie reisi lidmašīnā (zem 800 km)   0.29  
Vidējie reisi lidmašīnā (800-2000 km)   0.22  
KOPĀ:      


Apkure un elektrība Izmantotais daudzums gadā x kg CO2/l vienību CO2 gadā (kg)
Šķidrais kurināmais litri  2.8   
Dabas gāze  kubikmetru 2.0   
Centrālā apkure  kWh 0.225  
Elektrība  kWh 0.59  
Atkritumi kg/gadā  x kg CO2/ kg CO2 gadā (kg)  
Ēdiens, dārza atkritumi (ko nekompostē)   2  
Papīrs, kartons, papīra iepakojums   2  
KOPĀ:      

Uz katriem 10 kg CO2 ir jāiestāda viens koks. Cik liels ir tavs mežs?
Pēc http://www.zb-zeme.lv/kioto.htm materiāliem.


Cilvēka darbības rezultātā rodas sēra un slāpekļa oksīdi, kas atmosfērā pārvēršas par sērskābi un slāpekļskābi. Šīm skābēm šķīstot ūdenī, izveidojas skābie nokrišņi bieži vairāku simtu kilometru attālumā no piesārņojuma avota.

Palielināt



Skābo lietu rašanās un ietekme uz vidi


Nepiesārņota lietus ūdens pH ir ~ 5,6. Ja lietus ūdens pH vērtība ir zemāka, to sauc par skābo lietu. Viszemākais pH, kas fiksēts lietus ūdenim, ir 2,1, bet miglai-1,8. Lai samazinātu piesārņojumu, rūpnīcu dūmeņos ievieto filtrus, bet automašīnu izpūtējos- katalizatorus.