Rīgas Valsts vācu ģimnāzija

Englisch ist ein Muss, Deutsch ist ein Plus!

Pieslēdzies ar
E-klase login
Latviešu valoda Deutsche Sprache English language

Erasmus+ projekts

Šogad no 11.-15. oktobrim sešu skolēnu grupa(Anete Ārmane 10.VI, Loreta Lapiņa 11.CV, Nikola Elīna Sauja 11. EU, Elīza Pastare 11.SA, Samuels Ozoliņš un Feodors Tjumins- abi 11.VI) ar trīs pavadošajiem skolotājiem( Daci Zundu, Rudīti Timmermani, Francisko Nunez) devās Erasmus+ projekta “Ārpus rāmjiem: digitalizācija laikā un telpā” ietvaros uz Bulgāriju, Sofiju. Projekta laikā jauniešiem bija iespēja uzzināt, kā uzlabot skolēnu mācīšanās procesu ar digitālo rīku palīdzību, kā arī pastāstīt par digitalizācijas iespējām savās skolās.

Projektā piedalījās skolēni no Francijas, Vācijas, Latvijas, un uzņemošās valsts- Bulgārijas.

Kā viens no pirmajiem brauciena posmiem ierodoties Bulgārijā, bija ekskursija pa galvaspilsētu- Sofiju. Bulgāru skolnieces pavadīja mūs ceļā pa Sofijas vēsturiskajiem apskates objektiem un nedaudz iepazīstināja ar pilsētas vēsturi. Apskatījām dažādu reliģiju baznīcas, Nacionālo teātri, Sofijas universitāti, kā arī mums bija iespējā braukt ar metro- pazemes vilcienu. Aizvadot pirmo vakaru Sofijā, iepazināmies ar pilsētas nakts skatiem.

Pirmajā projekta dienā skola mūs iepazīstināja ar viņiem pieejamajiem digitālajiem materiāliem, izglītības iespējām, un detalizētāk izstāstīja nedēļas plānu. Iesākumā ar spēles “Dārgumu meklējumi” palīdzību iepazinām skolu, kā arī katrā no apskates telpām saņēmām mazas dāvaniņas.  Pēcpusdienā tikām  iepazīstināti par iespējām izveidot multifunkcionālu un modernu klases telpu, kam vēlāk sekoja sapņu klases telpas telpiska izveide. Dažādu valstu skolēni darbojās grupās un no pieejamajiem materiāliem konstruēja iedomātās telpas, vēlāk prezentējot un izstāstot savu ideju pārējiem projekta dalībniekiem. Darbs bija ļoti interesants, un manas grupas dalībnieces bija saprotošas un entuziastiskas, kas ļāva mums viegli sadarboties un produktīvi paveikt darbu.

Nākamajā dienā mums piedāvāja ieskatīties ķīniešu, korejiešu un japāņu kultūrās. Skolas skolēni izvēles kārtībā apgūst šīs valodas un kultūras, un dāvāja arī mums iespēju uzzināt ko jaunu. Mēs spēlējām spēles, mācījāmies rakstīt, skatījāmies priekšnesumus un saņēmām nelielas, ar katru kultūru asociētas, dāvaniņas. Vēlāk kopīgi  devāmies uz 120 km attālo  Rilas klosteri, kas ir dibināts 10. gadsimtā un ir gandrīz 40 gadus iekļauts UNESCO mantojumā, un ne velti, jo tas ko redzējām, liek elpai aizrauties. Tūkstošu gadu garumā tas tika vairākkārt sadedzināts, atkal atjaunots un pārbūvēts, un pirms 200 gadiem ir ieguvis esošo skatu. Galvenās baznīcas pamatrotājums ir freskas, to glezniecība ļoti piesaista ar savu raibumu un savdabīgumu. Klosteri apskatījām vietējo gidu pavadībā, uzzinot par tā vēsturi un dzīvi tajā. Dodoties uz klosteri, pa ceļam apbrīnojām iespaidīgos kalnu skatus, kas viens pēc otra parādījās autobusa logos.

Pēdējā projekta dienā  no rīta apmeklējām SOHO centru, kas ir kopāstrādāšanas kopiena(coworking space), kas apvieno ērtu un praktisku kopāstrādāšanas telpu ar kultūras un saviesīgiem pasākumiem gan radošiem profesionāļiem, gan uzņēmumiem. Pēc tam bija internacionālo grupu darbs ar interaktīvajām tāfelēm, veidojot savas sapņu klases telpa digitālo plānojumu. Es biju grupā, kur katram bija savs mākslinieciskais skats uz uzdevumu, tomēr mums izdevās, apvienojot idejas, izveidot modernu mākslas telpu. Dienas beigās mēs visi devāmies uz bulgāru tradicionālo restorānu, kur nogaršojām bulgāru tradicionālos ēdienus, dalījāmies ar saviem nedēļas iespaidiem un noslēdzām burvīgo pasākumu. Kā pēdējais kopējais mirklis bija skolēnu pašnorunātā tikšanās un oficiālā atvadīšanās.

Kopumā esmu patiesi priecīga, ka man bija iespēja piedalīties šajā projektā. Šī bija lieliska izdevība iepazīt jaunus cilvēkus, paceļot pa neapmeklētu valsti, kā arī uzzināt jaunas lietas gan mācību un izglītības, gan valsts un pilsētas vēstures jomās. Visu brauciena laiku jutos ļoti priecīga un ceru uz vēl kādu tik pat satriecošu iespēju iepazīt Pasauli un cilvēkus.

Anete Ārmane 10.VI