6. Plēsoņu ietekme uz zālēdāju populācijas lielumu

Latvijā stirnu populācijas lielums ir atkarīgs no lielāko plēsoņu (lūšu, vilku, lāču un klejojošu suņu) skaita un medībām. Stirnu un vilku populāciju lielums Latvijā redzams attēlā. Kā stirnu populācijas lielumu ir ietekmējis vilku populācijas lielums? Kas notiks ar stirnu populācijas lielumu, ja vilku skaits populācijā palielināsies līdz 1200?

Vilku un stirnu populāciju skaita izmaiņas Latvijā

stirnu populāciju skaita izmaņas Latvijā
16. att. Stirnu populācijas skaita izmaiņas Latvijā.


Vilku un stirnu populāciju skaita izmaņas Latvijā
17. att. Vilku populācijas skaita izmaiņas Latvijā.
Atrisinājums

1. Noskaidro, kurā gadā bija vislielākā stirnu populācija. Nolasot no grafika redzams, ka vislielākā populācija bija 1993./1994 gadā. (103150)


Tālāk

2. Noskaidro, kurā gadā bija vismazākā stirnu populācija. Nolasot no grafika redzams, ka vismazākā stirnu populācija bija 1997./1998. gadā. (apmēram 8400)


Tālāk

3. Noskaidro, cik indivīdu bija vilku populācijā gadā  ar vislielāko stirnu populāciju. Nolasot no grafika redzams, ka 1993. gadā  vilku populācijā bija 400 dzīvnieki.


Tālāk

4. Noskaidro, cik indivīdu bija vilku populācijā gadā ar vismazāko stirnu populāciju. Nolasot no grafika redzams, ka 1997. gadā  vilku populācijā bija 920 dzīvnieki.


Tālāk

5. Secinājumi: a) Ja palielinās vilku populācija, tad samazinās stirnu populācija.
Tālāk

6. Prognozē stirnu populācijas izmaiņas, ja palielinās vilku skaits.


Tālāk

7. Salīdzinot grafikus, redzams, ka 2003. gadā stirnu populācijas pieauguma ciklā sasniegts maksimums.


Tālāk

Atbildes: Pat nepalielinot vilku skaitu, stirnu populācija samazināsies. Vilku populācijas skaita palielināšana līdz 1200 dzīvniekiem novedīs pie straujas stirnu populācijas samazināšanās, sākot ar nākamo gadu.