L

A    B    C    D    E    F    G    H    I    K    N    L    M    O    P    R    S    T    V    Z   

Lielumi ir kvantitatīvi mērāmi dati (masa, tilpums, temperatūra, utt.). Pazīmes un lielumus grupē: atkarīgie , neatkarīgie , fiksētie .

Lielumi ir arī konstantes : universālā gāzu konstante, gaismas ātrums vakuumā, u. c.

Neatkarīgais lielums/pazīme – to izvēlas/maina pētnieks. Grafikos tas parādās uz “x” ass.

Atkarīgais lielums/pazīme izmainās eksperimenta laikā atkarībā no neatkarīgā lieluma. Grafikos tas parādās uz “y” ass.

Fiksētais lielums/pazīme tiek izmērīts un eksperimenta laikā tiek nodrošināta tā nemainība.

Lauka eksperiments ir dabā veikts eksperiments, kurā izpēta kā dabīgos apstākļos aug vai uzvedās eksperimentālie organismi, mainās sugu skaits un sastāvs. Lauka eksperimentā var pētīt, piemēram, augu augšanu dabā, dzīvnieku uzvedību vai dzīvnieku skaita izmaiņas. Eksperimenta gadījumā svarīgi ir aprakstīt eksperimenta metodi (darba gaitu) un eksperimenta veikšanas vietu - vietas ģeogrāfisko novietojumu, klimatu, augsnes īpašības, parauglaukuma lielumu, ūdenstilpnes ūdens sastāvu, straumes ātrumu, utt.. Eksperimentā vienmēr precīzi jāapraksta visi faktori, kuri ietekmē eksperimenta norisi un metode, ar kuru noteiks faktora lielumu. To dara tāpēc, lai ikviens, kurš veiktu līdzīgu eksperimentu, varētu iegūt tādus pašus rezultātus.

 

Laboratorijas eksperiments ir kontrolējamos apstākļos veikts eksperiments, kurā izpēta organismu un to daļu uzbūvi, sastāvu un dzīvības norises. Laboratorijas eksperimenta gadījumā precīzi apraksta darba gaitu un visus nepieciešamos materiālus, instrumentus un iekārtas. Eksperimentā vienmēr precīzi jāapraksta visi faktori, kuri ietekmē eksperimenta norisi un metode, ar kuru noteiks faktora lielumu. To dara tāpēc, lai ikviens, kurš veiktu līdzīgu eksperimentu, varētu iegūt tādus pašus rezultātus.

Latvijas Sarkanajā grāmata ir dokuments, kurā sniegtas ziņas par Latvijā apdraudētām sugām, kas izvietotas 5 kategorijās, kur 0 kategorijā ir tikpat kā jau izzudušās sugas, 1 kategorijā - sugas, kurām draud iznīkšana, 2- sugas, kuru indivīdu skaits samazinās, galvenokārt cilvēka saimnieciskās darbības rezultātā.