R

A    B    C    D    E    F    G    H    I    K    N    L    M    O    P    R    S    T    V    Z   

Reducenti. Tie ir organismi, kuri noārda vidē esošās organiskās vielas (piemēram, mikroskopiskās sēnes, baktērijas).

Rudimenti ir orgāni, kuri zaudējuši savu nozīmi. Piemēram, cilvēkam tādi ir astes kauls, aklās zarnas piedēklis u.c. (P.S. Ir pētījumi un teorijas, kas noliedz šādu dabas izšķērdību un uzskata, ka mēs vienkārši nezinām šo orgānu nozīmi organisma funkciju realizācijā.).

Reflekss ir organisma atbildes reakcija uz kairinājumu ar nervu sistēmas starpniecību. Beznosacījuma refleksi ir iedzimti un izpaužas visiem sugas pārstāvjiem. Nosacījuma refleksi veidojas indivīda dzīves laikā un ir atšķirīgi vienas sugas īpatņiem. Iegūto uzvedības formu galvenā priekšrocība ir spēja mainīt izturēšanos, ja mainās dzīves apstākļi, un pielāgoties tiem. Augstāk attīstītie dzīvnieki-putni un zīdītāji spēj mācīties no pieredzes.

Reproduktīvā uzvedība ir dzīvnieku izturēšanās pārošanās laikā. Uzvedībai, kas saistīta ar dzimumvairošanos, ir sezonāls raksturs un dažādām sugām tā ir atšķirīga. Ja dzīvnieki dzīvo vientuļi, tēviņš ar mātīti satiekas tikai pārošanās laikā, bet citādi dzīvo šķirti. Ir sugas, kurām raksturīga monogāmija, tad tēviņš ilgstoši dzīvo kopā ar vienu mātīti, piemēram, gulbji. Iespējama arī poligāmija - vairošanās laikā dzīvnieks pārojas ar vairākiem pretējā dzimuma indivīdiem. Biežāk tēviņš pārojas ar vairākām mātītēm nekā mātīte ar vairākiem tēviņiem, piemēram, gailis un vistas.