Rīgas Valsts vācu ģimnāzija

Englisch ist ein Muss, Deutsch ist ein Plus!

Pieslēdzies ar
E-klase login
Latviešu valoda Deutsche Sprache English language

8.klašu brauciens uz Berlīni

Aprīļa pēdējā nedēļā, kā jau ierasts pēc skolas tradīcijām, 8.klases parasti dodas mācību braucienā uz Berlīni. Arī šogad tā notika. 8.klašu skolēnu grupa, divas meitenes no 10. c klases  un skolotāji-D. Šķēle, I. Keiša un R. Grants- 23.aprīļa agrā rītā devās ceļā uz Berlīni.

1.diena bija ilgs brauciens autobusā ar pieturvietām Lietuvā, Polijā. Pavadītais laiks autobusā ļāva iepazīt tuvāk savu  blakussēdētāju, kā arī pārējos ceļabiedrus. Vēlu vakarā ieradāmies interesantā viesnīcā, kas atradās jau netālu no Vācijas robežas. Blakus viesnīcai atradās piramīdas veida celtne, kurā bija iekārtots restorāns, kur labprāt mūsu skolas biedri ieturēja vēlās vakariņas, nobaudot  garšīgu, lielu  picu par ļoti pieņemamu cenu.

2.diena iesākās ar īsu pārbraucienu no Polijas līdz Berlīnei.  Berlīnē mūs sagaidīja grupas gide Katrīna, kuru mēs drīkstējām saukt vienkārši par Kati.   Gides enerģiskais, možais garastāvoklis lika pamosties arī tiem, kas bija vēl itin miegaini. Mūsu pirmā apskates vieta bija Berlīnes zoodārzs. Tur mēs pavadījām ilgu laiku, vispirms visa grupa kopīgi apmeklējām akvāriju, bet tad katrs devās savās gaitās pa zoodārzu. Redzējām slinkās, guļošās pandas, dažus nelaimīgus pingvīnus, skaļus ūdrus, jautros roņus, amizantos un smieklīgos pērtiķus, koķetu paviānu, ziloņus un žirafes, un daudzus citus dzīvniekus , un putnus.  Kopumā zoodārzā pavadītais laiks bija ļoti vērtīgs, pētot, izzinot, apbrīnojot  dzīvnieku, zivju, kukaiņu, reptiļu, putnu daudzveidību. Tad devāmies pastaigā pa Berlīni līdz Brandenburgas vārtiem, Potsdama laukumam. Emocionāls piedzīvojums, dažam pat kādas fobijas pārvarēšana bija brauciens Berlīnes augstajā TV tornī. Bet tas bija to vērts- visa Berlīne “pie kājām”, elpu aizraujošs skats!

3.dienas pirmo pusi pavadījām  Potsdamā, precīzāk, ”Babelsberg Filmpark”. Šajā vietā izbaudījām kino pasaules atmosfēru, bijām dalībnieki šova filmēšanas laikā,  varējām izbraukt mazās laiviņās pa mazu upīti.  Iespaidīgs bija kaskadieru šovs ar trillera  cienīgu sižetu- uguņošana,  sprādzieni, dažādi specefekti.

Pēc filmu parka apmeklējuma devāmies uz Sanssouci pils parku, varējām pastaigas veidā baudīt skaisto, pavasarīgo apkārtni, redzēt dažādas koku sugas, krūmus, skatam pavērās ziedošo narcišu, tulpju paklāji.   Pils-rokoko stila celtne-  neatstāja vienaldzīgu nevienu, pašā pilī gan netikām. Apbrīnojām pils parka iekārtotāju izsmalcināto gaumi. Vakarpusē atgriezāmies viesnīcā, pirms tam apmeklējot lielveikalu.

4.dienā   agri no rīta ar metro, kas bija apzināti izvēlēts , jo mēs mēdzam vācu valodā sajaukt sabiedriskā transporta veidus un pasakām nepareizi, devāmies uz Reihstāgu. Lai tur tiktu iekšā, nācās iziet cauri bargai pārbaudei, līdzīgi kā lidostās. Tas bija gan jautri, gan arī baisi. Ekskursijā pa Reihstāgu katram bija “audio gids”, vācu valodas programmas skolēniem bija noteikums-klausīties “audio gidu” tieši vācu valodā. Redzējām vācu deputātu darbu , protams, tikai aiz stiklotām durvīm. Reihstāgam pretējā pusē  redzējām arī vācu kancleres Angelas Merkeles “ darba ēku”.

 Tad dienas kārtībā bija  brauciens pa Šprē upi ar kuģīti pēc pamatīgām lietavām. Kuģīša gids dažādi mūs centās ieinteresēt, izklaidēt,  bet brauciens bija tik nomierinošs, ka daļa pat nedaudz iemiga. Pēc kuģīša devāmies brīvajā laikā, arī pusdienās uz Aleksandra laukumu. Liela daļa grupas devās uz Berlīnē esošo mums, latviešiem, tik iemīļoto “Lido”. Beidzot maltīte mājas gaumē! Pēc sātīgām pusdienām, pēc “šopinga”, pēc pastaigas Aleksandra laukumā devāmies  uz Pasaules dārziem. Laika apstākļi gan mūs šajā dienā it nemaz nelutināja. Pūta ass ziemelis, tāpēc Pasaules dārzos izskrējām ātri, gan pēc tam secinot un apņemoties, ka te vēlreiz jāatgriežas siltākā laikā. Bija skaisti, interesanti, bet pamaz! Mūsu grupai ļoti  patika labirints un … spēļu laukums! Noguruši, nosaluši, mazliet samirkuši, bet laimīgi atgriezāmies viesnīcā uz pēdējo nakti “Queens Park Hotel”, no kuras logiem / dažos 4.stāva numuriņos/ pavērās pasakains naksnīgās Berlīnes skats.

Piektās dienas rīts iesākās ar domu, ka šī būs pēdējā diena  Berlīnē, tāpēc jāsteidz izbaudīt! Dienas daļu pavadījām akvaparkā  “Tropical Islands”. Izjutām kārtīgu tropu mitrumu un svelmi, izklaides iespējas dažādām gaumēm. Un atkal likās- laika par maz! Pēc akvaparka apmeklējuma nu posāmies māju virzienā… Vēl tikai viena pieturvieta lielveikalā “’A10” – pārtika,  suvenīri, saldumi, kāds sen kārots pirkums… Un tad jau  “paliec sveika, Berlīne!” , garais ceļš mājup ar nakšņošanu Polijas viesnīcā “Oskars”, kurā ieradāmies diezgan vēlu.

 6.brauciena diena atkal tika pavadīta autobusā, guļot, tērzējot par dažādiem jautriem, varbūt kādam ne tik jautriem piedzīvojumiem, iespaidiem par redzēto, izjusto visa brauciena laikā. Ļoti vēlu vakarā beidzot bijām atpakaļ  mūsu mājās- RVVĢ pagalmā.

Katram brauciena dalībniekam noteikti atmiņā paliks jautrākie, skaistākie mirkļi, emocijas, jauni atklājumi, tas ir tas, kas ir vērtīgais šādos braucienos. Un, protams, valodas lietojums dažādās ikdienišķās situācijās!

Paldies par šādu iespēju sakām vecākiem, skolai, pavadošajiem skolotājiem, kuriem nācās būt modriem, atbildīgiem par mums, astotajiem.

Atmiņās un iespaidos dalījās-
 8.a klases skolnieces Emīlija Rūta Ozoliņa un Elza Ščerbinska, mazliet konsultēja skolotāja Indra Keiša.