Rīgas Valsts vācu ģimnāzija

Englisch ist ein Muss, Deutsch ist ein Plus!

Pieslēdzies ar
E-klase login
Latviešu valoda Deutsche Sprache English language

Izstādes "Neiespējamais grupas portrets. Direktora izvēle" apmeklējums programmas "Latvijas skolas soma" ietvaros

2022. gada 21. septembrī Rīgas Valsts vācu ģimnāzijas 10. klases skolēni starptautisko attiecību izglītības programmā, kultūras un mākslas stundas ietvaros apmeklēja Mākslas muzejā RĪGAS BIRŽA izvietoto izstādi "Neiespējamais grupas portrets. Direktora izvēle."

Šī bija pirmā reize, kad sastapos ar Direktora izvēles izstādi, un tā nelika vilties un atstāja mani ieintriģētu. Man šķiet, ka izstādi tik īpašu padarīja gleznu, skulptūru un dekoratīvi lietišķās mākslas priekšmetu dažādība. Eksponāti ir dažādu laika posmu un mākslas stilu rezultāts, turklāt katram ir savs stāsts, taču šoreiz tie apvienojušies vienā izstādē un tos vieno Mākslas muzeja RĪGAS BIRŽA vadītājas Daigas Upenieces vēlme pastāstīt šos stāstus plašākai publikai.

Glezniecībā īpaši mani aizrauj ainavas, tāpēc arī izstādē mani apbūra Kloda Monē (1840—1926) "Ziemas ainava. Sandvika" un Sālomona fan Rausdāla (1602-1670) "Upes ainava". Vērojot šos darbus, es iedomājos, ka ainavu redzu savām acīm un dzīvē atrodos turpat blakus, jo gleznās attēlotās ainavas radīja mierīgu noskaņu un vēlmi šīs vietas apskatīt pašai. Ļoti interesantas un detalizētas šķita arī Pītera Ārtsena (1508–1575) "Golgāta" un Lukasa Džordāno (1634‒1705) "Zālamans pielūdz elku dievus" gleznas. Tajās bez attēlotās priekšplāna darbības, paralēli var saskatīt vēl vairākus stāstus un tā brīža notikumus, kas liek vēlēties uzzināt par notiekošo vairāk.

Es uzskatu, ka apmeklēt Direktora izvēles izstādes ir lieliska iespēja, jo vienuviet var iepazīt dažādu mākslas periodu un stilu darbus. Tā ir arī ekskluzīva iespēja apskatīt mākslas darbus, kuri parasti netiek izstādīti. Šādā veidā arī skolēni gūst izpratni par to, kas viņus mākslas pasaulē visvairāk interesē.

Es esmu pateicīga par iespēju apmeklēt šo izstādi un noteikti iesaku to izdarīt arī citiem, jo ikkatrs tajā atradīs sev ko tādu, kas aizraus un liks paskatīties uz mākslu no pavisam jauna skatu punkta.

Ilze Bitīte Freiberga, 10.SA klases skolniece