Rīgas Valsts vācu ģimnāzija

Englisch ist ein Muss, Deutsch ist ein Plus!

Pieslēdzies ar
E-klase login
Latviešu valoda Deutsche Sprache English language

Izstāde "Vērtību zīmes" projekta "Skolas soma" ietvaros

10. novembrī 8. c klase apmeklēja Latvijas Bankas simtgades izstādi “Vērtību zīmes”, kas ir apskatāma Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā. Pie muzeja fasādes ieejas ir vērienīgs vides objekts “Mūsu saule”, kas no attāluma atgādina lielu monētu, taču pienākot tuvāk, varam pamanīt bērnu un jauniešu zīmējumus par dzīves pamatvērtībām- ģimeni, dzimteni, planētas ekosistēmu, mieru. Šī zeltītā diska forma atgādina gan monētu, gan sauli, ar to asociējam gan dzīvību, mūžīgu ritējumu, iedvesmu un garīgo spēku.

Sākumā devāmies uz LNMM Kupola zāli, kur tikām iepazīstināti ar Latvijas Bankas kolekcijas monētām, kas tiek izlaistas kopš 1996. gada. Pirms paši varējām iepazīt dažāda dizaina monētas, gide Baiba stāstīja, ka ik gadu notiek konkurss, kur mākslinieki piedāvā savas idejas monētām, tās parasti ataino Latvijai ievērojamus un nozīmīgus sižetus par mūsu vēsturi, kultūru un vērtībām. Latvijas Bankas kolekcijas monētas ir arī starptautiski atpazīstamas, ieguvušas balvas konkursos. Izstādes mākslinieciskais noformētājs ir dizainers Artūrs Analts, kurš tieši šai izstādei ir radījis audiovizuālo instalāciju “Mūsu nākotne”, kur 21 aplis simboliski parāda, ka mēs katrs pats esam atbildīgs par vērtībām 21. gadsimtā. Nokāpjot stāvu zemāk, izstādes interaktīvajā telpā ikviens- gan liels, gan mazs var ņemt rokās zīmuli, sajust monētas reljefu, uzzīmēt monētu un paņemt savu zīmējumu līdzi piemiņai.

Latvijas skolas somas nodarbībā “Meklējot vērtību zīmes” ģenerējām un radījām paši sava dizaina monētas. Mēs, pēc iepazīšanās ar monētām Kupola zālē, devāmies uz nodarbību telpu, kur tikām sadalīti grupās, lai paši izveidotu dizainu savām monētām no izlozētajiem iedvesmas objektiem. Sākumā uzzīmējam skici, pēc tam šo darbu uzzīmējam uz lielformāta lapām. Nodarbības noslēgumā katra grupa prezentēja un pastāstīja par savām idejām, stāstot par materiālu, formu un dizainu.

Ar grupu radošo veikumu var iepazīties šeit »

Dažas no skolēnu atsauksmēm par nodarbību:

Man patika, ka nebija garlaicīga staigāšana pa muzeju, jo man nepatīk muzeji, bet šis bija diezgan interesanti.

Man ļoti patika šī nodarbība un noteikti ieteiktu apmeklēt arī citiem, taču laiks man likās nedaudz par maz.

Es atceros radošo nodarbību, kur grupās vajadzēja veidot savu monētu, iedvesmojoties no iepriekš redzētajām.

Ļoti mākslinieciska nodarbība.