Rīgas Valsts vācu ģimnāzija

Englisch ist ein Muss, Deutsch ist ein Plus!

Pieslēdzies ar
E-klase login
Latviešu valoda Deutsche Sprache English language

31.oktobra lāpu gājiens Pārdaugavā

Mūsu valsts Patriotu mēneša un ģimnāzijas Tēvzemes nedēļas ieskaņā, 31.oktobrī notika Rīgas Pieminekļu aģentūras organizēts pasākums, kas, iespējams, iezīmē jaunas tradīcijas aizsākumu – lāpu gājienu no pieminekļa Latvijas Armijas 1.bruņotā divizona Autotanku pulka karavīriem Slokas un Pulka ielas stūrī uz 2,3 km attālo Kārļa Zāles veidoto piemiņas memoriālu 6. Rīgas kājnieku pulka kareivjiem Sudrabkalniņā Kurzemes prospektā. Svinīgo pasākumu apmeklēja arī Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa, Rīgas domes priekšsēdētājs Vilnis Ķirsis, Nacionālo bruņoto spēku un Zemessardzes pārstāvji, Rīgas pašvaldības aģentūras “Rīgas pieminekļu aģentūra” direktors Gunārs Nāgels un Latvijas Skautu un gaidu centrālās organizācijas valdes priekšsēdētāja Paulīna Latsone. Uz ielūgumu piedalīties lāpu gājienā un svinīgajos pasākumos atsaucās vairāki mūsu ģimnāzijas audzēkņi, t.sk., meitenes no 11.SA klases, kuras, neskatoties uz visai nelabvēlīgjiem laika apstākļiem, varonīgi nogāja visus 2,3 km un sagatavoja nelielu fotoreportāžu, kas papildināta ar dažām Latvijas Neatkarības kara laika fotogrāfijām. Tajās redzami 6.Rīgas kajinieku pulka karavīri 1919.gada oktobra – novembra kauju laikā Pārdaugavā (foto no LNB Digitālās bibliotēkas krājuma “Zudusī Latvija”). Jāatgādina, ka 3. – 11.novembra kaujās krita 41 pulka karavīrs.

Latvijas armijas 6. Rīgas kājinieku pulka karavīri frontes pozīcijās Titurgas ezera apkaimē, Pārdaugavā. 1919.gada oktobris

1919 gada 10. novembrī 6. Rīgas kājinieku pulka kapteinis Pēteris Ozoliņš ar savu rotu pārrāva fronti Anniņmuižas rajonā, radīja ienaidniekā paniku tā, ka tas bija spiests nekārtībā atkāpties un pamest 6 lielgabalus.

Ar lāpu gājienu un atceres pasākumu Sudrabkalniņā godina brīvības cīnītājus. Pieejams: https://jauns.lv/raksts/zinas/582152-foto-ar-lapu-gajienu-un-atceres-pasakumu-sudrabkalnina-godina-brivibas-cinitajus.