Rīgas Valsts vācu ģimnāzija

Englisch ist ein Muss, Deutsch ist ein Plus!

Pieslēdzies ar
E-klase login
Latviešu valoda Deutsche Sprache English language

Latvijas skolas soma

Programmas Latvijas skolas soma ietvaros, 22.janvārī, 33 gadus pēc barikādēm, drēgnā ziemas dienā, 9. c klase, kopā skolotāju Kārli Kūriņu, devās uz Barikāžu muzeju, lai atcerētos un pieminētu 1991.gada 15. līdz 22.janvāra notikumus.

Ieejot muzejā, mūs sagaidīja gide, kas aicināja doties uz telpu, kur ir izvietoti informācijas paneļi, kas atspoguļo barikāžu notikumus. Gide mūs iepazīstināja ar aprakstīto informāciju, parādīja tā laika foto aparātu, armijas ķiveri, gāzmasku, ko varējām arī uzmērīt. Vērtīga bija prezentācija par rīcību krīzes situācijās, tā iekļāva dažādas krīzes situācijas, sākot ar plūdiem un beidzot ar kara stāvokli. Visspilgtāk atmiņā palika aizsardzības punktu karte, kas bija zīmēta uz Vecrīgas tūrisma kartes, jo visas oficiālās kartes bija paredzētas armijas vajadzībām.

Tālāk mēs devāmies uz muzeja daļu, kur bija novietoti vairāki barikāžu laika eksponāti, piemēram, vairākas tā laika krievu grāmatas, tā laika virtuve, kā arī uz sienas bija salīmēti propogandas plakāti, atbalstot Baltijas valstu neatkarību. Ejot cauri un skatoties uz eksponātiem, gide padziļināti stāstīja par galvenajiem eksponātiem, piemēram Vecrīgas barikāžu maketu, kurā bija attēlota Doma baznīca, Doma laukums un radio ēka, kas bija viens no aizsargājamiem punktiem. Bet no visiem eksponātiem, mums prātā palika policista uniforma, kura piederēja nošautam policistam, kurš piedalījās barikādēs.

Pēc barikāžu muzeja apmeklējuma, tika paplašinātas un iegūtas zināšanas par daļu no valsts vēstures, kas bija viens no kritiskākajiem draudiem Latvijas Republikas tikko atgūtajai brīvībai. Ieteiktu ikvienam tautas cienītājam un patriotam doties uz šo muzeju, lai šie notikumi nekad netiktu aizmirsti.

Roberts Ģirts Praulītis, 9. c