Rīgas Valsts vācu ģimnāzija

Englisch ist ein Muss, Deutsch ist ein Plus!

Pieslēdzies ar
E-klase login
Latviešu valoda Deutsche Sprache English language

Jaunumu arhīvs

2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | 2023 | 2024


Jan | Feb | Mar | Apr | Mai | Jun | Jul | Aug | Sep | Okt | Nov | Dec


Edeltraut Rath Izstāde “Rakstu raksti”

EDELTRAUTA RATH PAPĪRA DARBI

no 20.11 – 11.12.2015

Edeltrauta Rath lieliski strādā ar figūru un rakstu polaritātēm. Viņa ir atklājusi pati savu ģeometrisko kodu sistēmu. Viņas māksliniecisko ceļu ir grūti ievietot kādā mākslas klasifikatorā. Visprecīzāk, šķiet, viņas mākslu varam raksturot kā „Jaunās ģeometrijas” variāciju.

1.vieta Kurzemes rajonā

Šī gada 9. un 12. novembrī notika Kurzemes rajona sacensības basketbolā C grupā. Mūsu zēnu komanda savā apakšgrupā ar 40:2 pārspēja 34 vidusskolu, ar 33:2 pieveica 69. vidusskolu un 57:0 19.vidusskolu. Pusfinālā 32:11 Āgenskalna sākumskolu. Un lielajā finālā ar 20:12 Iļģuciema vidusskolu. Apsveicam ar izcīnīto 1.vietu Kurzemes rajonā un ar iekļūšanu Rīgas Pilsētas finālā.

Komandas sastāvā Roberts Pukss, Niks Gerbaševskis, Rūdolfs Podzis, Roberts Zirdziņš, Gustavs Jānis Strujevics, Emīls Kronītis un Vents Oziliņš.

Atklāta Hardijam Lediņam veltīta izstāde

Nacionālajā bibliotēkā atklāta līdz šim vērienīgākā Hardijam Lediņam* veltītā izstāde

     Šī gada 12. novembrī plkst. 18:00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) 1. stāva izstāžu zālēs tika atklāta Latvijas Laikmetīgās mākslas centra izstāde "Lediņš. Starp to un kaut ko citu". Tā  piedāvā iepazīties ar Hardija Lediņa radošo darbību un tai radniecīgu izpausmju lauku mūsdienu mākslā.

     Izstādē "Lediņš. Starp to un kaut ko citu" būs iespēja aplūkot Hardija Lediņa un Jura Boiko** radītos samizdatus "Zirgābols", "WCZLS" un dadaiski rotaļīgo absurda romānu "ZUN", noklausīties studijas "Seque" un "Nebijušu sajūtu restaurēšanas darbnīcas" mūzikas ierakstus, kā arī iepazīties ar performanču un izstāžu koncepcijām un dokumentācijām. Izstādē būs skatāma arī plaša Lediņa videodarbu retrospektīva.

Ekspozīcija apskatāma līdz 30. decembrim.

* Hardijs Lediņš (08.06.1955. - 21.06.2004.) ir Rīgas Valsts vācu ģimnāzijas (agrāk Zentas Ozolas Rīgas 5.vidusskola) 1973. gada absolvents

** Juris Boiko ir Rīgas Valsts vācu ģimnāzijas (agrāk Zentas Ozolas Rīgas 5.vidusskola) 1973. gada absolvents

Panākumi O.Vācieša literārās balvas konkursā

13.novembris ir tautā iemīļotā dzejnieka dzimšanas diena. Ar prieku varam pavēstīt, ka šā gada Ojāra Vācieša Pārdaugavas literārās balvas konkursā jauniešiem 2.vietu ieguva 12.c klases skolniece Karīna Brence, bet atzinību saņēma 10.a klases skolniece Dana Eglīte.
Konkursu katru gadu rīko O.Vācieša muzejs sadarbībā ar Pārdaugavas izpilddirekciju un O.Vācieša biedrību. Mūsu skolu pārstāvēja arī 10.d klases audzēknis Mārtiņš Gustavs Gūtmanis un 11.c klases audzēkne Lība Lūse.

Karīnas Brences darbs tika nolasīts arī O.Vācieša kapa pieminekļa atklāšanā Carnikavas kapos un O.Vācieša dzimšanas dienas pasākumā muzejā 13.novembrī.

Lepojamies ar mūsu audzēkņu sasniegumiem!

1.vieta Kurzemes rajonā basketbolā

Šī gada 16. novembrī notika Kurzemes rajona sacensības basketbolā C grupā. Mūsu meiteņu komanda savā apakšgrupā ar 10:8 pārspēja Āgenskalna sākumskolu, ar 18:10 pieveica Imantas vidusskolu un 22:8 Iļģciema vidusskolu. Apsveicam ar izcīnīto 1.vietu Kurzemes rajonā un ar iekļūšanu Rīgas Pilsētas finālā.

Komandas sastāvā : 7a Džeina Laura Drule, Diāna Zilberte, Marta Briņķe, 7b Reina Rituma, Ieva un Laura Kanepones, 7c Liene Skulme.

Cik dziļi iemītas mūsu pēdas?

Ar labāko darbu emocionāliem lasījumiem skolotāju interpretācijā 3 skaistos Tēvzemes nedēļas kulminācijas pasākumos mūsu skolā noslēdzies arī tradicionālais literārās jaunrades darbu konkurss 10.-12.klašu skolēniem.

Kā ierasts, konkursa darba tēma tiek izraudzīta no kāda pazīstama mūsu skolas absolventa daiļdarba. Šogad tie bija rakstnieka - trimdinieka Andreja Irbes vārdi "Cik dziļi iemītas mūsu pēdas?" Konkursa žūrija - skolas direktore Sandra Sīle, Atbalsta fonda 1.priekšsēdētāja Dace Kovisāre, vecāku pārstāve filoloģijas zinātņu doktore Līga Ulberte, rakstnieks un publicists Otto Ozols, jaunā dramaturģe Anna Zvaigzne, šī konkursa uzvarētāja iepriekš Ilana Bārtule un latviešu valodas metodiskās komisijas vadītāja Baiba Siliniece - šogad bija īpaši zīmīga, jo visi ir mūsu skolas absolventi.Literatūras stundās savu versiju par tēmu rakstīja visi vidusskolēni, bet 2.kārtā tika vērtēts 31 darbs, kas cīnījās arī par Atbalsta fonda prēmijām.

Un tā nopietnā konkurencē un ļoti līdzvērtīgā cīņā par 2015.gada laureātiem atzīti:
1.vieta - E. G. ,11.a klase,
2.vieta - Marija Paula Lazdiņa , 10.a klase,
3.vieta - Elīna Ellere, 11.c klase.

Paldies visiem, kas saprot un godā vārda spēku un mācās prasmi pār to valdīt!

Laureātu darbi.

Tēvzemes nedēļas dziesmu konkurss

Otrdien, 17.novembrī, mūsu skolā norisinājās ikgadējais Tēvzemes nedēļas dziesmu konkurss vidusskolēniem ‘’Mūsu dziesma Latvijai’’ Konkursā piedalījās 10., 11. un 12. klašu skolēni.

Katrai klasei bija iepriekš jāsagatavo kāda patriotiska un ar Latviju saistīta dziesma.

Kā pirmie konkursu sāka 11.klašu audzēkņi. Pasākums iesākās ar mierīgu un rudenīgu 11.d klases priekšnesumu, viņi izpildīja Māras Zālītes un Ulda Stabulnieka dziesmu ‘’Tik un tā’’. Solisti: Jānis Lūsis un Everts Meldris. Priekšnesumā skaistu pavadījumu piešķīra Rūdolfa Brīvlauka ģitārspēle. Vairāk»

Konkurss 7. klasēm “Mana skola. Āgenskalns”

Konkurss norisinājās 16.novembrī aktu zālē starp visām četrām septītajām klasēm.

No katras klases izvirzīja pārstāvjus četru veidu konkursiem: matemātikas konkursam, vēstures, latviešu valodas un vides konkursam.

Matemātikas konkursā no katras klases tika izvirzīti četri matemātiķi, trīs orientieri un vēstneši. To uzdevums bija atrast dažādas vietas skolā, klasē utml.

Vēstures konkursa pirmais uzdevums bija šāds. Katrai klasei ļāva izvēlēties vienu ciparu no 1 līdz 7 un pēc izvēlētā cipara tika uzdots attiecīgs jautājums. Kāds cipars, tāds jautājuma numurs. Jautājumi bija saistīti ar skolas vēsturi. Nākamajā uzdevumā katrai komandai iedeva aploksni ar vairākiem attēliem, no kuriem bija jāizvēlas viens īstais, kas bija atbilstošs uzdotajam uzdevumam. Attēli bija saistīti ar Āgenskalnu.

Latviešu valodas konkurss. No katras klases trim pārstāvjiem bija jāizlabo ortogrāfiskās un interpunkcijas kļūdas tekstā par Āgenskalnu.

Vides konkurss. No katras klases tika izvēlēti četri vides speciālisti. Tika uzdoti divi uzdevumi. Viens no tiem - vides speciālistiem, savukārt viens – līdzjutējiem. Vides speciālistu uzdevums: nosauciet vismaz 3 Āgenskalna ielas, kas nodēvētas Latvijas pilsētu vai to daļu vārdos, cilvēku vārdos, augu un dzīvnieku vārdos. Uzdevums līdzjutējiem: uzrakstiet pēc iespējas vairāk lietu, vietu utml., kur izmantots vārds “ Āgenskalns” .

Konkursa rezultāti:

  • Visaktīvākā klase: 7.d
  • Saliedētākā klase: 7.c
  • Radošākā klase: 7.a
  • Pirmā vieta: 7.b

Raksta autori: Jēkabs Janovskis un Aldis Vimba (8.b)

 

Skola lepojas

19. novembrī, pēcsvētku gaisotnē, Āgenskalna Valsts ģimnāzijā norisinājās konkurss 5.-7.klašu skolniekiem “DRAUGOS AR POWERPOINT”. Tēma – Latvijas sportisti.

Rīgas Valsts Vācu ģimnāziju pārstāvēja

Matīss Priedols no 7.a klases un
Kārlis Jēkabs Ozoliņš no 7.b klases.

Zināšanas, prasme sadarboties, spēja ieinteresēt ar savu stāstu par autobraucēju Reini Nitišu – tāds bija ceļš uz 1.vietu 17 komandu konkurencē.

Iegūta arī viena no pasākuma sponsora OSS Network simpātiju balvām.

Paldies audzēkņiem un viņu pedagogiem no iepriekšējajām mācību iestadēm. Bez viņu ieguldījuma šis rezultāts nebūtu iespējams. Plašāka informācija

Informātikas skolotāja Aija Smilgzieda

Vienas dienas brīdinājuma streiks

Mūsu skola solidarizējas ar visiem nozarē strādājošajiem kolēģiem un 27. novembrī pievienojas vienas dienas brīdinājuma streikam.

Streika mērķis pievērst atbildīgo valsts amatpersonu un sabiedrības uzmanību kritiskajai nevienlīdzības situācijai nozarē un panākt šādu streika prasību izpildi:

  1. Pilnveidot pedagogu darba samaksas jauno modeli, ņemot vērā LIZDA priekšlikumus, kā arī novirzīt likumprojektā “Par valsts budžetu 2016.gadam” rezervētos 9 milj. euro pārejas periodam Ministru kabineta noteikumu Nr. 1616 un Nr. 836 pilnveidei, paredzot darba samaksas nosacījumu uzlabošanu pirmsskolas izglītības iestādēs un mazajās izglītības iestādēs (izglītojamo skaits līdz 100) strādājošajiem, atbalsta personālam, kā arī nepieļaut darba samaksas pasliktināšanu nozarē strādājošajiem;
  1. Paredzēt zinātnes un augstākās izglītības darbinieku darba samaksas paaugstināšanu, nodrošinot Augstskolu likuma 78.panta  septītās daļas pakāpeniskai izpildei likumprojektā “Par valsts budžetu 2016.gadam” papildus finansējumu 6 milj. euro un Zinātniskās darbības likuma 33.panta otrās daļas pakāpeniskai izpildei likumprojektā “Par valsts budžetu 2016.gadam” papildus finansējumu 3,6 milj. euro.

Tā kā streika dienā streikojošie skolotāji neveic darbības, kas saistītas ar pedagoģisko procesu, tad vecākus aicinām respektēt skolotāju izvēli un pārdomāt par bērnu skolas apmeklējumu šajā dienā..