Rīgas Valsts vācu ģimnāzija

Englisch ist ein Muss, Deutsch ist ein Plus!

Pieslēdzies ar
E-klase login
Latviešu valoda Deutsche Sprache English language

Jaunumu arhīvs

2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | 2023 | 2024


Jan | Feb | Mar | Apr | Mai | Jun | Aug | Sep | Okt | Nov | Dec


Skolēnu apmaiņas projekts: RVVĢ - Städtisches Stiftsgymnasium Xanten

26.-30.09.2022. norisinājās starptautisks projekts „Vācu kultūras pēdas Latvijā”, kura ietvaros 7 skolēnus no Ksantenes pilsētas ģimnāzijas (Städtisches Stiftsgymnasium Xanten) Vācijā uzņēma RVVĢ 11.CV un 11.SA skolēni.

Pirmo reizi apmaiņas programmā piedalījās arī RVVĢ 8. klašu skolēni, uzņemot savās ģimenēs 16 skolēnus, kuru mērķis bija iepazīt Latvijas kultūras vērtības.

Projekta „Vācu kultūras pēdas Latvijā” mērķis bija padziļināt izpratni par vāciešu un latviešu vairākos gadsimtos iekrātā kopējā kultūras mantojuma ietekmi uz nacionālo un valstisko vērtību attīstību no viduslaikiem līdz mūsdienām. Projekta darba rezultāti tiks apkopoti līdz decembrim, un izveidotais materiāls tiks pieteikts konkursam...

Dzejas dienas

Septembris, kā zināms, visā Latvijā tiek atzīmēts kā dzejas mēnesis, kas tiek pavadīts ar dažādiem notikumiem festivāla "Dzejas dienas" ietvaros. Arī mūsu skolā izsenis ir tradīcija atzīmēt dzejas mēnesi, veidojot dažādus pasākumus un ikdienā vairāk aizdomājoties par dzejas nozīmi.

Šogad skolā notika divi dzejai veltīti pasākumi - tikšanās ar Latvijā nu jau augsti novērtēto dzejnieku un skolas 2010.gada absolventu Ivaru Šteinbergu, kā arī skolēnu un skolotāju dzejas lasījumi intriģējošā pasākumā "Vējtverī noķertā dzeja".

Par tikšanos ar Ivaru Šteinbergu 20. septembrī kāda skolniece raksta: "(..) varēju iziet no notikuma vietas, jūtoties saviļņota, jo ne reizi nebiju klausījusies svešiniekā, kurš tik radoši un aizrautīgi, ar humoru stāsta par savu dzīvi." Ivars Šteinbergs skolēnus pārsteidza ar atraktīvu dzejas lasījumu, kas, kā raksturīgs autoram, mazliet provocēja klausītājus, un stāstiem par to, kā viņš nonācis līdz dzejas rakstīšanai.

Arī 30. septembrī skolas vēsturiskās ieejas vējtverī notikušie skolēnu un skolotāju dzejas lasījumi "Vējtverī noķertā dzeja" uzrunāja kā skolēnus, tā skolotājus, kas piedalījās ar pašu rakstītu vai sev tev tuvu dzeju. Bija arī kāds īpašs pārsteigums - arī pagājušā gada ģimnāzijas absolvente Ieva Kanepone piedalījās ar savas dzejas lasījumu un tās muzikālu interpretāciju. Dzejas lasījumu apmeklēja vairāk nekā 40 cilvēki. Paldies skolēniem Annai Grīnbergai, Dārtai Justīnei Kolātei, Elīzai Gulbei, Gerdai Riekstai, Madarai Mārai Mezītei, Jonatānam Vēveram un Samuelam Ozoliņam, kas piedalījās ar dzejas lasījumiem, kā arī 12. VI klases valodas un kultūrvides programmas skolēniem, kas uzstājās ar pašu veidotu dadaisma dzejoli. Paldies arī skolotājiem Baibai Siliniecei un Mārtiņam Gailim par iesaistīšanos un skolēnu pašpārvaldei par atbalstu.

Paldies visiem iesaistītajiem un neaizmirsīsim dzeju arī ārpus dzejas mēneša!

Samuels Ozoliņš, 12.VI

Lepojamies ar balvas "Zelta pildspalva" laureāti!

Esam ļoti priecīgi un pagodināti - mūsu skolas latviešu valodas un literatūras skolotāja Indra Keiša 14. oktobrī svinīgā ceremonijā Mazajā Ģildē saņēma Rīgas skolotāju augstāko apbalvojumu - “Zelta pildspalvu” nominācijā „Par ieguldījumu un sasniegumiem darbā ar talantīgajiem skolēniem”.

Rīgas pašvaldības balvu “Zelta pildspalva” skolotājiem pasniedz jau 27. reizi un to saņem pedagogi, kuri savu darbu daudzu gadu garumā veikuši izcili.

Sveicot skolotājus, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Iveta Ratinīka teica: "Tas, par ko mēs šodien suminām kolēģus, ir viss, kas sniedzas ārpus viņu tiešo pienākumu robežām. Par vēlmi un prasmi formulēt sev izaicinošus mērķus, par risinājumu atrašanu, nevis sūkstīšanos par grūtībām, par visu to papildu laiku, ko nevar atlīdzināt."

Izstāde "Purvītis" projekta "Skolas soma" ietvaros

"Viss ir tik balts, ka acīm nav, kur pieķerties, un to pat nav vērts aprakstīt. vienīgi tālumā spīd zaļš baznīcas tornis, un no meža iztek brūna upe, joprojām neaizsalusi. Tā lauž savu ceļu cauri ledum un pārvērš sniegu ūdenī, pārvērš sniegu upē. Manas kājas kļūst slapjas un mani nes upe. Nes uz jaunu pavasari."

Šādu literāru refleksiju (miniatūru "Ziema") par Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā redzēto izstādi "Purvītis" uzrakstīja 12.VI klases skolēns Samuels Ozoliņš.

12.VI klase kopā ar klases audzinātāju Ingunu Avotiņu un Kultūras un mākslas skolotāju Līgu Strazdiņu izstādi apmeklēja 2022. gada 16. septembrī, projekta "Skolas soma" ietvaros. Skolēni ne tikai vēroja latviešu ievērojamākā ainavista darbus un muzeja 3. stāva vestibilā kāpa uz sastatnēm 4 metru augstumā, lai tuvumā aplūkotu 1907.gadā tapušo sienas gleznojumu "Kokneses pilsdrupas" - izstāde bija kā sākums ar V.Purvīti saistītai pasākumu virknei – argumentētai diskusijai Kultūras un mākslas stundās tēmas "Savējais un citādais" ietvaros, kā arī spēlei "Kahoot" par V.Purvīša daiļradi klases stundā.

Izstādes "Neiespējamais grupas portrets. Direktora izvēle" apmeklējums programmas "Latvijas skolas soma" ietvaros

2022. gada 21. septembrī Rīgas Valsts vācu ģimnāzijas 10. klases skolēni starptautisko attiecību izglītības programmā, kultūras un mākslas stundas ietvaros apmeklēja Mākslas muzejā RĪGAS BIRŽA izvietoto izstādi "Neiespējamais grupas portrets. Direktora izvēle."

Šī bija pirmā reize, kad sastapos ar Direktora izvēles izstādi, un tā nelika vilties un atstāja mani ieintriģētu. Man šķiet, ka izstādi tik īpašu padarīja gleznu, skulptūru un dekoratīvi lietišķās mākslas priekšmetu dažādība. Eksponāti ir dažādu laika posmu un mākslas stilu rezultāts, turklāt katram ir savs stāsts, taču šoreiz tie apvienojušies vienā izstādē un tos vieno Mākslas muzeja RĪGAS BIRŽA vadītājas Daigas Upenieces vēlme pastāstīt šos stāstus plašākai publikai.

Glezniecībā īpaši mani aizrauj ainavas, tāpēc arī izstādē mani apbūra Kloda Monē (1840—1926) "Ziemas ainava. Sandvika" un Sālomona fan Rausdāla (1602-1670) "Upes ainava". Vērojot šos darbus, es iedomājos, ka ainavu redzu savām acīm un dzīvē atrodos turpat blakus, jo gleznās attēlotās ainavas radīja mierīgu noskaņu un vēlmi šīs vietas apskatīt pašai. Ļoti interesantas un detalizētas šķita arī Pītera Ārtsena (1508–1575) "Golgāta" un Lukasa Džordāno (1634‒1705) "Zālamans pielūdz elku dievus" gleznas. Tajās bez attēlotās priekšplāna darbības, paralēli var saskatīt vēl vairākus stāstus un tā brīža notikumus, kas liek vēlēties uzzināt par notiekošo vairāk.

Es uzskatu, ka apmeklēt Direktora izvēles izstādes ir lieliska iespēja, jo vienuviet var iepazīt dažādu mākslas periodu un stilu darbus. Tā ir arī ekskluzīva iespēja apskatīt mākslas darbus, kuri parasti netiek izstādīti. Šādā veidā arī skolēni gūst izpratni par to, kas viņus mākslas pasaulē visvairāk interesē.

Es esmu pateicīga par iespēju apmeklēt šo izstādi un noteikti iesaku to izdarīt arī citiem, jo ikkatrs tajā atradīs sev ko tādu, kas aizraus un liks paskatīties uz mākslu no pavisam jauna skatu punkta.

Ilze Bitīte Freiberga, 10.SA klases skolniece

Gētes institūta Rīgā apmeklējums

7.c klases skolēnu grupa 18.10. apmeklēja Gētes institūtu Rīgā. Ekskursijas laikā skolēni interaktīvos veidos uzzināja vairāk par Gētes institūta darbību, tā rīkotajiem pasākumiem un bibliotēkas piedāvājumiem, piemēram, par lietu bibliotēku un mediju iznomāšanas sistēmu.

Visatzinīgākās atsauksmes bija par bibliotēkā veiktajiem praktiskajiem uzdevumiem. Izmantojot elektronisko katalogu, skolēni plauktos meklēja grāmatas, lai tādā veidā iepazītu mediju izkārtojumu bibliotēkā. Pēc tam grupās bija jāatbild uz jautājumiem par individuāli izvēlētām grāmatām. Skolēni saņēma arī mazus suvenīrus, kas bija jauks ekskursijas noslēgums. Uz Gētes institūtu jau ir devušās vai vēl plāno doties arī citas pamatskolas klašu grupas, kas vācu valodu mācās kā pirmo svešvalodu. Paldies skolotājām un skolēniem par aktīvo iesaisti, kā arī Gētes institūtam par viesmīlīgo uzņemšanu!

DSD I diplomu svinīgā pasniegšana

Pagājušajā mācību gadā 34 mūsu skolas audzēkņi apņēmības pilni centās pierādīt savas vācu valodas zināšanas un iegūt starptautiskā vācu valodas diploma (DSD I) 1. pakāpi.

Šā gada 5. oktobrī pēc 2 gadu pārtraukuma atkal notika DSD I diplomu svinīgā pasniegšana, un jaunieši ieguva starptautisku apliecinājumu savām vācu valodas zināšanām. Paldies audzēkņiem par paveikto darbu un viņu vācu valodas skolotājām Elīnai Bečai, Gabrielai Ozoliņai un Daigai Šķēlei par atbalstu un skolēnu sagatavošanu eksāmenam.

Komiksu mākslinieka Mavila viesošanās pie 9. a un 9.b klašu skolēniem

Šā gada 28. septembrī komiksu mākslinieks Mavils viesojās pie 9.a klases skolēniem, savukārt pie 9.b klases skolēniem – 29.septembrī. Skolēni, kas mācās padziļināti vācu valodu, piedalījās mākslinieka rīkotajā meistarklasē. Pēc īsas prezentācijas par paša mākslinieka Mavila bērnību un jaunību Austrumberlīnē, par Berlīnes mūra krišanas lomu viņa personīgajā un profesionālajā dzīvē un mākslinieka ikdienu, skolēni ķērās pie komiksu zīmēšanas. Mērķis bija bez vārdiem soli pa solim ar zīmējumiem radīt stāstu.

Skola lepojas!

Sveicam Rīgas Kurzemes rajona finālsacensībās meitenēm 10.-12. kl. grupā ar iegūto 1. vietu.

Skolas komandu pārstāvēja: K.Zariņa; A.Peiča; A.Stepiņa; A.Neimane; T.Tomale; A.Maļina; T.Tugarinova; E.Markova; A.Pumpuriņa.

Absolventu basketbola mačs

Kā viena no skolas galvenajām tradīcijām skolas dzimšanas dienā ir kļuvusi Absolventu basketbola mačs. Tā ir spēle, kas apvieno visu skolu – gan skolas skolēnus, daļa ir spēlētāji, daļa ir aizrautīgi atbalstītāji, gan ar absolventus, kuriem ir iespēja atgriezties absolvētajā skolā, atcerēties skolas gadus un to atzīmēt ar spraigu basketbola spēli pret bijušajiem skolas biedriem. Spēle raisījās diezgan spraigi un piekāpties nevēlējās neviens no pretiniekiem, tomēr uzvaru izcīnīja Skolēni.

Absolventu komandu pārstāvēja: R.Boļšakovs, N.Zīlis, R.Kaufmanis, K.Vītoliņš, G.Veitners, K.J.Ozoliņš, K.Ozoliņš, M.Dombrovskis, J.Blažēvics, R.Brants, K.Meliņš, N.Briedis, R.R.Folks.

Skolēnu komandu pārstāvēja: M.Ūdris, K.Bruzgulis, E.Saukums, A.Krūklis, G.M.Briedis, E.Čipāns, O.Tobenna Dilans,V.Petrāns, E.Ruseckis.

Apsveicam spēlētājus!!!

Noskaties video »

Vecāku diena 2022

Ceturtdien, 3. novembrī, Rīgas Valsts vācu ģimnāzijā no plkst. 16.45-19 notiks vecāku diena.

Vecākiem lūgums līdz 02.11.2022. plkst. 23:59 pieteikties elektroniski skolas mājaslapā vai zvanīt uz sekretariātu pa tālruni 67474274 (d.d. 8-13), norādot skolotāja vārdu un uzvārdu, ar kuru vēlas tikties, kā arī bērna vārdu, uzvārdu un klasi.